BiHValter TuzlanskiVijesti

Premijer Nizozemske Mark Rutte stigao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini










Premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte doputovao je u ponedjeljak u Bosnu u Hercegovinu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima domaćih vlasti.

Ruttea je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Rutte će boraviti u BiH dva dana, a osim njega u Sarajevo će doputovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Posjeta će uslijediti nakon odluke Evropskog vijeća u decembru 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. u cilju donošenja odluke.

Kako se dalje navodi u saopštenju, posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, predsjednica von der Leyen, premijer Rutte i premijer Plenković će se sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućom i zamjenicima predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao i predstavnicima civilnog društva.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button