Tuzla

Prvi put u historiji Univerziteta: Prijemni ispiti na fakultetima od ove godine NISU ELIMINATORNI!










Kantonalna vlada odobrila je Plan upisa studenata koji predviđa reduciranje broja studenata za upis na ona zanimanja za kojim tržište rada već neko vrijeme ne iskazuje potrebe, te podršku i nešto veći planirani broj za upis studenata na tehničkim i proizvodnim usmjerenjima.

„Sve je to potakla Vlada TK koja je održala jednu tematsku sjednicu upozorivši nas koji broj učenika završava srednju školu, koja su to zanimanja koja možemo očekivati, tako da prilagodimo svoje potrebe društvu i privredi ovog Tuzlanskog kantona i šire društvene zajednice BiH“, izjavila je Prof.dr. Zumreta Kušljugić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Prema prijedlogu Senata, na prvi ciklus studija na fakultetima, odnosno Akademiji, Univerziteta u Tuzli upisat će se ukupno 2.380 studenata, i to: 1.110 studenata koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona, 1.210 studenata koji se sami finansiraju i 60 vanrednih studenata. Na drugi ciklus predviđen je upis minimalno 546, a maksimalno 1.295 studenata, dok je na treći ciklus predviđen upis minimalno 79, a maksimalno 159 studenata.

„U sljedećoj sedmici očekujemo da ćemo imati završnu odredbu i raspisivanje konkursa nakon Senata Univerziteta u Tuzli uz prethodnu saglasnost Vlade TK koja će sutra ili prekosutra odlučivati o visini školarine“, kazala je prof.dr. Kušjugić.

Visina školarine kretat će se u rasoponu od 600 do 900 maraka po semestru, a u saradnji sa bankama pokušat će se izaći u susret studentima da se omogući kreditiranje na dvanaest beskamatnih rata. Ono što je novina jeste da od ove godine, po prvi put u historiji Univerziteta, prijemni ispit nije eliminatoran.

„Znači uspjeh koji ste ostvarili u srednjoj školi, uspjeh koji ste ostvarili iz izborne grupe predmeta se boduje i dodaje se broj bodova koje ste ostvarili na prijemnom ispitu. Zbrojat će se i to će vas rangirati na ljestvici  da li ulazite na Budžet TK ili ste samofinansirajući student“, objašnjava rektorica.

Literatura za prijemni ispit i ispit već su objavljeni na web stranici Univerziteta, a bit će organizovane i predispitne vježbe na Univerzitetu, kako bi se pomoglo studentima da ostvare što bolji uspjeh na rang listi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button