SvijetZanimljivosti i zabava

Glavni grad Indije zatvara škole zbog smogaOsnovne škole u glavnom gradu Indije New Delhiju zatvorit će se kako bi se djeca zaštitila od otrovnog smoga koji guši ovaj grad od 20 miliona ljudi, saopćile su vlasti danas.

Dim od farmera koji pale nisko rastinje, izduvni plinovi vozila i emisije štetnih gasova iz fabrika svake zime prekrivaju New Delhi sivom izmaglicom.

U petak je nivo čestica PM2,5 bio skoro 25 puta veći od dnevnog maksimuma koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, prema podacima kompanije za mjerenje kvalitete zraka IQAir, javlja AFP.

Šef gradske vlade Delhija Arvind Kejriwal na udaru je kritika stanovnika i političkih protivnika zbog neuspjeha u rješavanju krize, a rekao je da će osnovne škole biti zatvorene od subote dok se “situacija s zagađenjem zraka ne popravi”.

– Niti jedno dijete ne bi trebalo patiti ni na koji način – rekao je Kejriwal novinarima.

Delhi je često rangiran kao jedan od najzagađenijih gradova na svijetu. U petak je ponovo bio na prvom mjestu IQAir-ove liste velikih gradova s najgorom kvalitetom zraka.

Studija Lanceta iz 2020. pripisala je 1,67 miliona smrti zagađenju zraka u Indiji tokom prethodne godine, uključujući gotovo 17 500 u glavnom gradu.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button