PolitikaSvijet

SAD zabrinut iranskim prijetnjama Saudijskoj Arabiji

Sjedinjene Države zabrinute su iranskim prijetnjama Saudijskoj Arabiji, i neće se ustručavati da odgovore ukoliko to bude neophodno, izjavio je portparol Bijele kuće u utorak.

– Zabrinuti smo tim prijetnjama, i ostajemo u stalnom kontaktu kroz vojne i obavještajne kanale sa Saudijcima – izjavio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Nećemo se ustručavati da branimo naše i interese naših partnera u regiji – kazao je.

Zvaničnik je to izjavio nakon što je Wall Street Journal javio da je Saudijska Arabija razmijenila obavještajne podatke sa Sjedinjenim Državama o prijetnji trenutnog napada iz Irana na ciljeve u kraljevstvu.

Medijski ured saudijske vlade nije odmah odgovorio na Reutersov zahtijev za komentarom.

Vrhovni zapovjednik iranske Revolucionarne garde, Hossein Salami, 20. oktobra je uputio upozorenje saudijskim čelnicima sa se ne oslanjaju na Izrael, i pomenuo je njihove “palate od stakla”.

Major General Hossein Salami is seen during a ceremony in Tehran

 

Rijad je pozdravio sporazume postignute uz američko posredovamje na osnovu kojih su dvije njegove zalivske saveznice uspostavile diplomatske odnose s Izraelom u 2020., u potezu koji je stvorio novu anti-iransku osovinu u regiji, ali je također pokrenuo direktne razgovore s Teheranom u prošloj godini u nastojanju da suzbije napetosti oko američkog angažmana u regiji.

Saudijska Arabija optužila je Iran za raketne i napade dronovima u 2019. na njene tvornice nafte, što Teheran negira. Vodeće sunitsle i šitske sile decenijama su uvučene u rivalstva, podržavajući savezničke smage koje vode takozvane posredničke ratove širom regije.

Posljednje američko izražavanje zabrinutosti dolazi u vrijeme zategnutih odnosa imeđu Rijada i Washingtona nakon što je grupacija OPEC+ pod saudijskim vodstvom prošlog mjeseca odlučila da umanji ciljeve proizvodnje, što je izazvalo strahovanja od povišice cijena benzina u Sjedinjenim Državama.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button