PolitikaSvijet

Poljska će graditi ogradu na granici sa ruskim Kalinjingradom

Poljska će izgraditi ogradu od bodljikave žice na granici s ruskim gradom Kalinjingradom, zbog zabrinutosti da bi ta enklava mogla postati kanal za ilegalne migracije.

– Izgradnja privremene barijere visoke preko dva metra počet će odmah – rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak na konferenciji za novinare u srijedu, javlja Sky News.

Možda će Vas zanimati i:

Poland begins work on $400m Belarus border wall against refugees | Migration News | Al Jazeera

Ministar Blaszczak naveo je sigurnosne zabrinutosti i osvrnuo se na krizu koja je pokrenuta prošle jeseni kada su hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale preći granicu Bjelorusije u Poljsku, od kojih su neki umrli.

Evropska unija je u to vrijeme optužila Bjelorusiju, bliskog saveznika Rusije, da šalje migrante avionom kao dio “hibridne” ratne kampanje za destabilizaciju Evrope.

Blaszczak je rekao da će barijera Kalinjingrad biti slična onoj koju je Poljska postavila duž granice s Bjelorusijom prošle godine.

Enklava, u kojoj Rusija ima značajnu vojnu prisutnost, leži na baltičkoj obali između Poljske i Litvanije i odvojena je od Bjelorusije graničnim koridorom.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button