Svijet

Policija Južne Koreje priznala propuste tokom noći u kojoj je stradalo 155 ljudi
Šef policije Južne Koreje rekao je da je kontrola mase tokom nesreće u Itaewonu bila “neadekvatna” – što je prvo priznanje dužnosnika da nisu učinili dovoljno da spriječe tragediju.

Usred sve većih poziva na odgovornost, Yoon Hee-keun rekao je kako je reakcija policije bila “razočaravajuća” i da osjeća “bezgraničnu odgovornost” zbog onoga što se dogodilo.

Obećao je punu istragu. U smrtonosnom incidentu poginulo je 155 ljudi, a povrijeđeno je 152, prenosi BBC.

To se dogodilo u subotu navečer kada se gomila ljudi okupila u uličici u Itaewonu, popularnoj četvrti za noćni život u Seulu, kako bi proslavila Noć vještica bez ograničenja od Covida.

Yoon je rekao da je policija primila brojne pozive prije nego što se nesreća dogodila, u kojima su upozoravani na ozbiljnost situacije, ali je njihov odgovor izostao. Seulska policija je rekla da je prvi poziv južnokorejskom hitnom broju stigao u 18:34 po lokalnom vremenu i da je bilo još 10 poziva u sljedeća tri i po sata.

Šef policije rekao je da će policija provesti “brzu i rigoroznu istragu” kako bi vidjela jesu li nakon primanja poziva poduzete odgovarajuće mjere i jesu li službenici reagovali na odgovarajući način.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button