Tuzlanski kanton

Obnova dvije ključne obrazovne institucije Kalesije













Kako bi napravili uvid u realizaciju Programa energijske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona i mogućnosti sanacije školskog krova danas su ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona posjetili Mješovitu srednju školu i Osnovnu školu u Kalesiji.

Problem odvijanja nastave u MSŠ Kalesija postao je akutan nakon što je zimus krov počeo prokišnjavati, a inspekcija intervenirala zatvaranjem jednog dijela škole, upoznali su goste predstavnici škole sa trenutnom situacijom. Nastava se, rečeno je ovom prilikom, odvija u tri smjene što bi moglo dodatno utjecati na rezultate nastave.

Ministar Omerović je naglasio da će podržati što hitnije rješavanje problema u MSŠ Kalesija kao i inicijativu poslanice u Skupštini TK Hasibe Kurtić. Kazavši da su Vlada TK i Ministarstvo obazovanja i nauke u proteklom periodu već uložili oko 50.000 KM za ovu školu, ministar Omerović je ovom prilikom istaknuo: „Menadžment škole je bio aktivan i aplicirali su na 4 projekta prema višim nivoima vlasti kako bi riješili probleme krova, prilaza, mokrih čvorova i parkinga i njima je potrebno oko 15 % sredstava iz kantonalnog budžeta, odnosno, kroz kantonalne investicije koje se realiziraju preko ministarstva obrazovanja TK.“

Direktor MSŠ Kalesija Isanović Mirza zahvalio je Vladi TK koja je pokazala intersovanje za rješavanje problema sa kojim se susreće škola već duže vrijeme. „Očekujem da će realizacija ovih projekata krenuti polovinom juna i nadam se da ćemo u septembru, naredne školske godine u punom kapacitetu i raditi prema redovnom rasporedu časova,“ kazao je direktor Isanović.

Posjet Kalesiji zaokružen je obilaskom najstarije škole u ovoj općini u kojoj je već započet projekat energijske efikasnosti, Osnovne škole Kalesija. Budući da je riječ o školi staroj 117 godina, prema riječima direktora  Mirsada Pezića, riječ je objektu koji zahtijeva temeljitu rekonstrukciju, pogotovo kada je riječ o mokrom čvoru. Ono što je također problem je i nepostojanje fiskulturne sale, rečeno je ovom prilikom.

„MI smo opredijeljeni da nastavimo ulaganje od ukupnom 5 miliona KM u pet škola na području TK. Jedna od tih škola je i OŠ Kalesija. Radi se o programu energetske efikasnosti. Polovinu od ovih sredstava će odobriti Vlada TK, a drugu polovinu će odobriti njemačka agencija koja ovo provodi, te smo ovdje došli da vidimo kako idu pripreme za realizaciju ovog važnog programa i to će sigurno potpuno promijeniti koncept rada u OŠ Kalesija,“ kazao je ovom prilikom ministar Omerović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button