PreporučujemoSvijet

Iranski studenti štrajkuju, pojačavajući pritisak na vladajuće strukture

Iranski studenti nastavili su u utorak sjedeći štrajk u znak podrške nekim od najvećih protesta od revolucije 1979. godine, ignorirajući oštra upozorenja elitnih snaga sigurnosti i krvave obračune protiv demostranata, javlja Reuters.

Islamska Republika se suočava sa stalnim antivladinim demonstracijama otkako je djevojka iransko-kurdskog porijekla Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral prije skoro dva mjeseca nakon što je uhapšena jer je nosila odjeću koju je smatrala “neprikladnom”.

A picture obtained by AFP outside Iran shows demonstrators taking to the streets of Tehran

Aktivistička novinska agencija HRANA javila  je da se štrajkovi održavaju u nekoliko gradova, uključujući Teheran i Isfahan, a dio su građanske pobune koja poziva na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

Predstavljajući jedan od najhrabrijih izazova iranskim klerikalnim vođama u posljednjih nekoliko desetljeća, protesti dobivaju sve više na snazi, frustrirajući vlasti koje su pokušale svaliti krivicu na iranske strane neprijatelje i njihove agente za nemire, što je narativ u koji malo Iranaca vjeruje.

– Ljudi rizikuju svoje živote da bi izašli na ulice, ali nada da će uspjeti pobijediti režim mnogo je veća od njihovih strahova –  rekao je Omid Memarian, viši iranski analitičar u organizaciji Democracy for the Arab World Now (DAWN).

Asieh Bakeri, kćerka ratnog heroja iz sukoba zemlje s Irakom 1980-ih, napala je iranske vladare.

– Da, mučenici gledaju na nas, ali i na vašu krađu javnog novca, pronevjeru, diskriminaciju, ugnjetavanje, prolijevanje krvi nevinih – rekla je, naglašavajući kako se nezadovoljstvo širi i na porodice koje imaju posebno mjesto u društvu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button