BiHIstaknutoMuzika

Velika muzička imena u Tuzli na 14. Festivalu sevdalinke

Sevdalinko u srcu te nosim
Pripreme uveliko teku za predstojeći Festival sevdalinke koji je odavno postao tradicionalan događaj u Tuzli. Festival se održava od 29. novembra do 01. decembra 2022. godine, a organizatori su najavili mnogo poznatih imena sa naše estrade koje ćete imati priliku slušati uživo u Tuzli 01. decembra u Bosanskom kulturnom centru.

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” je jedini događaj  posvećen sevdalinci u svijetu koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrijednije muzičke baštine naših prostora.

Možda će Vas zanimati i:

 

Tokom godina razvijena je velika mreža podrške i kreirano je preko 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevna promocija i afirmacija sevdalinke kroz medije, nastupe i rad.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije… kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Ove godine kao i svih prethodnih imate priliku da uživate u izvedbama sevdalinke nekih od najpoznatijih imena, uz prijenos uživo na RTV TK i Trgu Slobode u Tuzli:

Pored revijalne noći koja je zakazana za 01. decembar, imati ćete priliku prisustvovati i takmičarskoj večeri, noć prije – 30. novembra kada će se naši domaći i regionalni takmičari nadmetati sa svojim autorskim djelima.

Prošle godine u takmičarskoj večeri smo imali priliku čuti 15 autorskih kompozicija u duhu sevdaha, a najbolju je izveo Hamza Šantić. Dobitnik plakete “Safet Isović” je izveo sevdalinku “Bijele Ruže”.

Nagradu za najbolji tekst je dobila Milica Vojinović iz Crne Gore za pjesmu “Pjesmom ću ga dozivati”.

Najboljim aranžmanom je nagrađen onaj u pjesmi “Bosna i Esma” a radio ga je Admir Vatreš, dok je nagradu za najbolju muziku dobio Edim Kunić za pjesmu “Srećo moja pogledaj me” za koju je napisao i tekst, a pjesmu je izveo Jasmin Burek.

Sve video isječke Festivala Sevdalinke možete pronaći na oficijelnom youtube kanalu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button