Arhiva

Šta je “prljava bomba” i koliko je opasna?
Od “prljavih bombi” dugo se strahuje kao od potencijalnog oružja terorista jer je glavni efekt takvih bombi sijanje panike izbacivanjem radioaktivne prašine i dima u atmosferu.

Kremlj tvrdi da se Ukrajina sprema detonirati prljavu bombu kako bi za to okrivila Rusiju i dovela do eskalacije rata koji je ušao u deveti mjesec. Zapadne zemlje odbacile su tu tvrdnju kao “očigledno lažnu”.

Možda će Vas zanimati i:

Iako nikada nije zabilježen nijedan napad prljavom bombom, dva neuspjela pokušaja detoniranja takve naprave zabilježena su u južnoj ruskoj pokrajini Čečeniji prije više od dva desetljeća.

US says Russia's 'dirty bomb' claims are pretext for escalation in Ukraine - ABC News

Kako radi prljava bomba?

Tehnički poznate kao uređaji za radiološko raspršivanje, prljave bombe su relativno primitivno, neprecizno oružje. Mnogo ih je lakše i jeftinije izgraditi od nuklearnog oružja, a također su daleko manje opasne, piše Guardian.

Prljave bombe koriste konvencionalne eksplozive, kao što je dinamit, postavljene uz radioaktivni materijal, koji se zatim odbacuje prema van snagom eksplozije. Količina raspršenog radioaktivnog materijala, iako opasna, nije nužno smrtonosna.

Materijal korišten u bombi može biti dobiven iz radioaktivnih izvora koji se koriste u medicini i industriji ili iz istraživačkih objekata.

“Prljavu bombu je stvarno lako napraviti”, kaže Scott Roecker, potpredsjednik za sigurnosni program nuklearnih materijala u Inicijativi za nuklearnu prijetnju, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu. “To je gruba naprava”, dodaje.

Kakvu štetu može napraviti prljava bomba?

Broj žrtava i razmjeri štete od prljave bombe ovise o mnogim varijablama.

Ključni faktor je količina i vrsta konvencionalnih eksploziva koji se koriste, koji određuju jačinu eksplozije.

Količina i vrsta otpuštenih radioaktivnih materijala su drugi čimbenici, kao i vremenski uvjeti – posebno vjetar – u vrijeme eksplozije. Potencijalno veliko područje moglo bi biti kontaminirano.

Većina prljavih bombi ne bi ispustila dovoljno radijacije da izazove smrt ili čak tešku bolest.

Niske razine izloženosti zračenju obično ne uzrokuju nikakve simptome. Ljudi možda ne znaju jesu li bili izloženi jer se zračenje ne može vidjeti, pomirisati ili okusiti.

Ukraine war: Nato denounces Russia's 'dirty bomb' claim - BBC News

Koliko je opasna prljava bomba?

Njegov glavni učinak je psihološki, zbog čega se takvi uređaji često nazivaju “oružjem za masovni poremećaj”.

Prljave bombe nisu toliko za upotrebu na bojnom polju koliko u urbanijim područjima, pojašnjava Roecker.

“One su više psihološko oružje. Kada pokušavate preplašiti ljude, zastrašiti ljude, upotrijebili biste ovakvo oružje”, rekao je.

Radioaktivna prašina i dim mogu se daleko proširiti i opasni su ako se udišu u blizini mjesta eksplozije. Radioaktivni bi se oblak vjerojatno proširio na nekoliko ulica, kaže Roecker. Ali kako se radioaktivni materijal širi atmosferom, postaje manje koncentriran i stoga manje štetan.

Ključni čimbenici izloženosti zračenju vrsta zračenja, koliko dugo mu je netko izložen i je li zračenje apsorbirano kroz kožu, udahnuto ili konzumirano oralno.

Za detekciju zračenja potrebna je posebna oprema. Kontaminirani domovi, poslovni prostori i javne usluge mogu biti izolirani mjesecima i zahtijevati skupu operaciju čišćenja.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button