LifestyleZanimljivosti i zabava

Ova namirnica naziva se superhranom. Evo zašto bismo je trebali jesti svaki dan
Sjemenke bundeve zdrave su grickalice koje garantiraju fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili ih dodati salatama, supama i mnogih drugim jelima.

Zahvaljujući brojnim nutritivnim vrijednostima koje sadrže, bučine sjemenke poznate su kao superhrana, a nutricionisti ih preporučuju jesti što češće.

Možda će Vas zanimati i:

Što se tiče samog sastava, gotovo polovinu sadržaja bučinih sjemenki čine zdrava ulja koja u sebi imaju omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ova ukusna i zdrava namirnica ističe se i relativno visokim udjelom proteina, fosfora, magnezija, bakra, selena i mangana, a također ima zavidnu količinu cinka te željeza.

Od vitamina, bučine sjemenke najbogatije su vitaminom B i vitaminom E. Nutricionisti stoga kažu da je bučine sjemenke dobro jesti što je češće moguće, a imaju mnogo dobrobiti za ljudsko zdravlje.

Sjemenke bundeve za zdravlje: Ljekovita svojstva koja svi trebaju znati

Djeluju protuupalno

Bučine sjemenke sadrže antioksidanse kao što su karotenoidi i vitamini E. Antioksidansi djeluju protuupalno i štite naše stanice od slobodnih radikala. Zbog toga namirnice poput bučinih sjemenki pomažu u zaštiti od različitih bolesti. U jednom istraživanju provedenom na ovu temu, nakon konzumacije bučinih sjemenki primijećeno je smanjenje upalnog stanja kod pacijenata koji boluju od artritisa.

Smanjuju rizik od karcinoma

Prehrana bogata bučinim sjemenkama povezana je sa znatno smanjenim rizikom od karcinoma želuca, pluća, prostate i debelog crijeva. Rezultati jednog velikog istraživanja provedenog na ženama u postmenopauzi pokazali su kako je konzumiranje bučinih sjemenki povezano i sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Snižavaju razinu šećera u krvi

Sjemenke bundeve sadrže nezasićene masne kiseline koje su, između ostaloga, vrlo korisne pri regulaciji razine šećera u krvi pa se zato preporučuju kao korisna namirnica i osobama koje boluju od dijabetesa. Naime, studije provedene na životinjama pokazale su kako buča, ali i svi proizvodi dobiveni od nje mogu smanjiti razinu glukoze u krvi.

Poboljšavaju zdravlje prostate

Jedna od najvećih dobrobiti bučinih sjemenki jest zdravlje prostate. Istraživanja potvrđuju smanjenje učestalosti oboljenja prostate u dijelovima svijeta gdje se ova superhrana redovito konzumira. Naime, najviše znanstvenih dokaza govori u prilog zaštitnog učinka na pojavu benigne hiperplazije prostate. Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, lignana i fitosterola koji se nalaze upravo u bučinim sjemenkama.

Sjemenke bundeve - čudesan lijek prirode - CentarZdravlja

Potiču probavu

U bučinim sjemenkama nalazi se zavidna količina bjelančevina koje, između ostaloga, pomažu i kod održavanja uravnotežene probave. Naime, upravo se one nameću kao izvrsna namirnica za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla, ali i sve one koji samo žele grickati nešto zdravo. Uz to sadrže i prehrambena vlakna koja potiču rad probave, ali i produljuju osjećaj sitosti.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button