SvijetVijesti

ISIL preuzeo odgovornost za teroristički napad na džamiju u Iranu
Teroristička grupa Islamska država saopćila je da je u srijedu izvela napad na džamiju u Iranu u kojem je poginulo 15 ljudi, eskalirajući napetosti u zemlji uzdrmanoj valom protesta, iz Teherana su poručili da će odgovoriti.

Iranski zvaničnici rekli su da su uhapsili napadača koji je izveo napad na džamiju Shah Cheragh u gradu Shirazu. Državni mediji okrivili su “teroriste takfiri”, etiketu koju Teheran koristi za tvrdokorne sunitske muslimanske militante poput Islamske države.

Napad na šiitske hodočasnike dogodio se na isti dan kada su se iranske sigurnosne snage sukobile sa demonstrantima koji su obilježavali 40 dana od smrti Mahse Amini.

Možda će Vas zanimati i:

Ministar unutrašnijh poslova Ahmad Vahidi okrivio je demonstracije koji su zahvatili Iran za pripremanje terena za napad u Shirazu, a predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da će Iran odgovoriti, prenijeli su državni mediji.

“Iskustvo pokazuje da se iranski neprijatelji, nakon što ne uspiju stvoriti raskol u ujedinjenim redovima nacije, osvećuju nasiljem i terorom,” rekao je Raisi, govoreći prije nego što je Islamska država objavila svoju odgovornost.

“Ovaj zločin definitivno neće ostati bez odgovora, a snage sigurnosti i reda očitat će lekciju onima koji su osmislili i izveli napad,” poručio je Raisi.

Novinska agencija Tasnim preniejla je da je napadač upucao zaposlenika na ulazu u svetište prije nego što mu se puška zaglavila, te su ga posjetitelji počeli loviti.

Uspio je popraviti oružje i otvorio vatru na svoje progonitelje, prije nego što je ušao u dvorište i pucao u vjernike. Među poginulima je nekoliko žena i djece.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button