Svijet

Indonezija prijavila smrt 99 djece od akutne bubrežne insuficijencije
Skoro 100 djece u Indoneziji je do sada ove godine umrlo od akutne bubrežne insuficijencije, izjavio je u srijedu zvaničnik ministarstva zdravlja, dok tim stručnjaka istražuje porast broja slučajeva.

Porast smrtnih slučajeva dolazi kada vlada Gambije istražuje smrt 70 djece od insuficijencije povezane s paracetamolnim sirupima koji se koriste za liječenje groznice, koji su sadržavali prevelike količine dietilen glikola i etilen glikola.

Indonesia to investigate cases of fatal kidney injury among children | The Japan Times

Zvaničnici indonezijske agencije za hranu i lijekove rekli su da ti proizvodi nisu dostupni lokalno i da su sastojci sada zabranjeni u svim dječjim medicinskim sirupima koji se prodaju u zemlji.

Indonezijske vlasti su do 18. oktobra identificirale 206 slučajeva akutne bubrežne insufcijencije među djecom, sa 99 smrtnih slučajeva, rekao je u srijedu glasnogovornik ministarstva zdravlja Mohammad Syahril.

– Kao preventivnu mjeru, ministarstvo je zatražilo od svih zdravstvenih radnika u svim zdravstvenim ustanovama da privremeno prestanu da propisuju ili daju bilo kakve tečne lijekove ili lijekove u sirupu dok se naše istraživanje i istraga ne okonča – rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da je 65 posto slučajeva liječeno u Džakarti.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button