BiHIstaknuto

Čović i Plenković naglasili važnost žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović održao je u utorak sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, nakon održanih Općih izbora u BiH, s kojim je razgovarao o važnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH.

Kako su izvijestili iz HDZ-a BiH, na sastanku je bilo riječi i o aktualnoj političkoj situaciji, osiguranju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, kao i potrebnom postizanju dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona te važnim reformskim zakonima pred kojima se BiH nalazi.

Plenković je čestitao lideru HNS-a BiH na izbornim rezultatima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS-u BiH te uvjerljivoj pobjedi među hrvatskim biračima.

Možda će Vas zanimati i:

Jutarnji list - Plenković: 'Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate od 2006.'; Čović: 'Dodik ne blefira'

Naglasio je kako, nažalost, “ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda”.

Poslije izbora, dodao je hrvatski premijer, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti.

Dvojica sugovornika također su pozdravila intervenciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi, smatraju, ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH.

Dalje su naveli kako potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi.

Čović je izrazio zadovoljstvo rezultatima HDZ-a i HNS-a BiH, posebno istaknuvši kako je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima.

Upozorio je i kako se nastavlja sustavna uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH.

Usto, istaknuo je kako se zalaže za i očekuje žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora.

Kazao je i da dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu.

Uz žurno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, kaže se u izvješću.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button