Svijet

SAD i Južna Koreja započele jedne od najvećih zajedničkih zrakoplovnih vježbi
Sjedinjene Države i Južna Koreja u ponedjeljak su započele jedne od najvećih zajedničkih zrakoplovnih vježbi, dok će stotine borbenih aviona obje strane izvoditi lažne napade 24 sata dnevno dobar dio sedmice.

Operacija, nazvana “Divlja oluja”, traje do petka i i u njoj će učestvovati oko 240 borbenih aviona koji će izvesti oko 1.600 letova, navodi američko zrakoplovsto u saopćenju. Broj njihovih misija najviši je ikada za te redovne godišnje manevre, dodaje zrakoplovstvo.

Pyongyang je osudio zajedničke vojne vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. U znak protesta zbog nedavnih vježbi, Sjeverna Koreja je pokrenula raketne i zrakoplovne vježbe i ispaljivala artiljerijske projektile u more.

US and South Korean warplanes begin largest ever air drills - World - Business Recorder

Dvije savezničke zemlje tvrde da su takve vježbe potrebne kako bi se suprotstavile eventualnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje, koja je izvela rekordan broj raketnih lansiranja u ovoj godini te pripreme za nastavak nuklearnih proba po prvi put od 2017.

U manevrima će učestvovati razne varijante “nevidljivih” borbenih aviona F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, između ostalih aviona. Australija će također poslati avione za punjenje gorivom u zraku da učestvuju u manevrima, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button