Zanimljivosti i zabava

Kako se riješiti PIVSKOG STOMAKA










Pivo je poslije vode i čaja najomiljenije piće na svijetu, koje je svoju popularnost sticalo vijekovima. Koristilo se u ishrani, ali i kao ljekovito sredstvo i dio religijskih rituala.

U današnje vrijeme, možda baš zbog svoje popularnosti, pivo je često okrivljeno za formiranje “pivskog stomaka”.

Čuveni “pivski stomak” najčešći je fitness problem pripadnika muškog spola. Praktično, većina muškaraca u svijetu ima tendenciju takvog rasta stomaka, a pomenuta pojava se posebno veže za ljubitelje piva i alkoholnih pića u čemu stvarno i ima istine.

Jeste li znali…

Pivo nema mnogo kalorija
Čaša punomasnog mlijeka, pa čak i voćnog soka, ima više kalorija od čaše piva. Naprimjer, 100ml lager piva ima 41kcal, dok 100ml punomasnog mlijeka ima 64kcal, sok od jabuke 42kcal, a sok od narandže 47kcal. Rijetko se dešava da neko uz gledanje utakmice sa društvom, popije nekoliko čaša mlijeka, ali se to lako može desiti sa pivom. Prekomjeran unos bilo koje vrste hrane ili pića, vremenom može dovesti do stvaranja masnih naslaga. Takođe, pivo se često služi uz masne grickalice ili obilan kaloričan obrok, zbog čega energetski unos može značajno premašiti energetske potrebe. Prekomjerna upotreba alkoholnih pića ima i niz drugih negativnih posljedica.

Kako se riješiti pivskog stomaka?…

Dižite tegove

Ako imate pivski stomak, to znači da unosite više kalorija nego što sagorijevate. Ovaj ciklus možete pobijediti redovnim odlascima u teretanu. Dizanje tegova jača vaše mišiće i ubrzava metabolizam. Redovnim dizanjem tegova ne samo da ćete izgledati toniziranije, već ćete ubrzati i vaš metabolizam. Ovo će rezultirati svakodnevnim sagorijevanjem više kalorija.

Obratite pažnju na vašu konzumaciju piva

Iako ovo zvuči očito, ako želite sagorjeti pivski stomak morat ćete smanjiti unos piva. Pokušajte odabrati samo jedan dan u sedmici kako biste pili pivo. Preskačući ovaj napitak bogat ugljikohidratima šest dana sedmično, smanjit ćete ukupnu potrošnju kalorija. Druga je mogućnost da pijete pivu kao i inače, ali da kontrolišete svoju konzumaciju pravilnom hidratacijom. Stručnjaci savjetuju da popijete čašu vode nakon svakog piva. Ovako ćete kontrolisati volumen piva koje popijete, a pritom ćete biti bolje hidratizirani. Što više vode popijete, to ćete ostaviti manje prostora u želucu za pivo i visokokaloričnu hranu koja ga obično prati.

Obavite dobar kardio trening

Ako se želite riješiti pivskog stomaka, morat ćete učiniti mnogo više od 30-minutnog trčanja. Za borbu protiv kalorija iz piva, potrebno je raditi anaerobne kardio treninge poput sprintova ili intervalnih treninga. Ovi treninzi uključuju intenzivne periode vježbanja praćene kratkim periodom odmora. Ova vrsta kardio treninga cilja na masnoću kao gorivo, te će vam oduzeti manje vremena od jednosatnog trčanja ili vožnje bicikla. Ako povećate intenzitet, ovaj trening možete obaviti za manje od 15 minuta.

Dovoljno spavajte

Ovo je vjerovatno najlakši način da se borite s pivskim stomakom. Naime, brojna istraživanja pokazuju da vam dovoljno spavanja može pomoći da pobijedite iskušenje konzumiranja

ugljikohidrata, što dovodi do povećanja kilograma. Stručnjaci preporučuju od 7 do 9 sati sna svake noći za najbolje rezultate. Iako ovo znači raniji odlazak u krevet i manje vremena za gledanje televizije, adekvatan san pomoći će i u smanjenju stresa i poboljšanju pamćenja.

Izbjegavate nezdravu hranu

Možda ste smanjili unos kalorija, ali ako se vaša ishrana sastoji od rafiniranih žitarica i šećera poput bijelog hljeba, krekera, čipsa i kolača, možda ćete i dalje imati probleme s gubitkom težine oko trbuha. Masnoća želuca povezana je s raznim upalama, pa će konzumiranje prerađene hrane ometati vašu sposobnost gubitka kilograma. Zamijenite grickalice i unaprijed zapakovanu hranu voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Ove namirnice sadrže moćne antioksidante koji imaju protuupalna svojstva i mogu spriječiti nastanak trbušne masnoće.

U ishranu dodajte još proteina

Već je dobro poznato da rafinirani šećeri ne pomažu u gubitku masnoće, ali ono što vam može pomoći su proteini. Povećanje unosa proteina pomaže u smirivanju žudnje i doprinosi osjećaju sitosti. Ovo također ubrzava vaš metabolizam, što znači da ćete sagorjeti više kalorija. Pored toga, postoje i dokazi da se proteini mogu boriti protiv trbušnih masnoća. Osim piletine i govedine, vašoj ishrani dodajte i leću, grčki jogurt, zob, jaja i slično.

Smanjite stres

Nivo stresa može ozbiljno utjecati na vaš uspjeh u sagorijevanju pivskog trbuha. Kada ste pod stresom, razina kortizola raste. Ovo može povećati vaš apetit i natjerati vas da žudite za masnom, visokokaloričnom hranom koji biste inače trebali izbjegavati. Stres također može negativno utjecati na kvalitet vašeg sna i usporiti metabolizam.

Iako se često naglašava da je alkohol loš i da ga treba potpuno izbjegavati, pivo se može smatrati izuzetkom. Ovo alkoholno piće ima svoje zdravstvene beneficije i jako dobar ukus…



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button