Tuzlanski kantonVijesti

Kristališe se nova tuzlanska vlast: SDA, DF i SBiH na istoj strani, moguće i proširenje većine

Nova vlast u Tuzlanskom kantonu bi trebala biti sastavljena od tri stranke i sa ukupno 19 zastupničkih ruku. Međutim, otvorena je opcija i za proširenje, ukoliko im se pridruži i SDBiH.

Međustranački pregovori o formiranju nove vlasti u Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu završeni, međutim, većina bi trebala biti sastavljena od 19 skupštinskih zastupnika.

Kako je potvrđeno, načelni dogovor postigle su Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za BiH (SBiH), odnosno politički subjekti koji trenutno participiraju u vlasti.

Možda će Vas zanimati i:

Svi skupa imaju 19 zastupničkih mjesta, što je dovoljno za formiranje nove većine. Također, otvorena je i opcija za proširenje većine i to sa još dva zastupnika Socijaldemokrata BiH (SDBiH), ali, njihov stav još uvijek zvanično nije poznat.

Inače, u petak bi sporazum o formiranju zajedničkog bloka od četiri zastupnika trebali potpisati predsjednici SDBiH i SBiH Enver Bijedić i Semir Efendić. Da li će ovaj dokument po automatizmu značiti priklanjanje SDBiH novoj skupštinskoj većini, moglo bi biti poznato za dva dana.

Ukoliko se stvari budu odvijale navedenim planom, u opoziciji će se naći Socijaldemokratska partija (SDP) sa osam zastupnika, Pokret demokratske akcije (PDA) sa tri, Narod i pravda (NiP) sa dva te Naša stranka (NS) sa jednim zastupnikom u Skupštini TK.

Prema informacijama, pitanje mandatara za sastav nove Kantonalne vlade još uvijek je otvoreno.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button