SvijetVijesti

Javnost ismijala prvi govor Sunaka: “Izgleda kao robot koji prenosi floskule masama. Savršen političar”

Novi premijer Velike Britanije Rishi Sunak održao je prvi govor nakon preuzimanja “užarene” funkcije prvog čovjeka države kao i predsjednika Konzervativne partije te je poručio kako se Velika Britanija suočava s dubokom ekonomskom krizom.

Tokom obraćanja članovima Konzervativne partije, koje je trajalo 90 sekundi, Sunak se zahvalio Liz Truss na urađenom poslu te je poručio kako je ona predvodila državu u izuzetno teškim trenucima.

“Čast mi je što sam imao podršku kolega i što sam izabran za predsjednika Konzervativne partije. To je najveća privilegija, služiti partiji koju volim i državi. Velika Britanija je velika država, ali nema sumnje, suočavamo se s velikom ekonomskom krizom. Sada trebamo stabilnost i jedinstvo,” rekao je Sunak tokom obraćanja Konzervativcima.

Zbog načina svog govora, Sunak je već prvi dan svog mandata postao predmet ismijavanja, a mnogi su izjavili kako je njegov govor isuviše “robotiziran”.

“Izgleda kao robot koji prenosi floskule masama. Savršen političar,” jedan je od komentara.

“Sunak, trepni dva puta ako si otet,” također je jedan od komentara britanskih građana.

Osim govora koji je održao pred članovima Konzervativne partije, Sunak se obratio javnosti ispred ureda premijera, gdje je ponovio kako su tokom prethodnih mjeseci napravljene određene greške, ali ne iz loše namjere.

“Ja sam izabran za premijera kako bih ih djelimično popravio. Ekonomska stabilnost i povjerenje bit će fokus ove vlade. To će značiti i teške odluke. Vlada koju ću ja voditi, neće ostaviti na cjedilu narednu generaciju, vašu djecu i unuke. Ujedinit ću našu zemlju ne samo riječima, već i djelima,” rekao je Sunak.

Poručio je i kako će uvijek biti zahvalan Borisu Johnsonu na njegovim postignućima tokom njegovog mandata.

“Srce tog mandata će biti i naš plan i program. Ispunit ću obećanje. Bolje škole, sigurnije ulice, kontrola granica, zaštita okoline i podrška britanskoj vojsci,” izjavio je Sunak.

Inače, Sunak je tokom prvog dana saopćio i kako će izgledati vlada pod njegovim vodstvom.

Dok će pojedini zvaničnici zamijeniti pozicije, Sunak je odlučio kako će tri ministra iz vlade Liz Truss zadržati svoje pozicije. To su ministar finansija Jeremy Hunt, ministar odbrane Ben Wallace te ministar vanjskih poslova James Cleverly.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button