Svijet

Iranska policija raspoređena dok se demonstranti okupljaju na 40 dana od Aminine smrti

Iranska interventna policija raspoređena je u srijedu u rodnom gradu Mahse Amini, Saqezu, rekli su svjedoci, nakon što su aktivisti pozvali na proteste širom zemlje kako bi se obilježilo 40 dana otkako je umrla u pritvoru zbog nošenja “neprikladne odjeće”.

Svjedoci u glavnom gradu Teheranu i gradovima Tabriz i Rašt na sjeveru također su izvijestili o velikom prisustvu snaga sigurnosti na ulicama.

Protesti izazvani smrću 22-godišnjakinje dok je bila u pritvoru iranske policije za moral 16. septembra postali su jedan od najhrabrijih izazova klerikalnom vodstvu Islamske Republike od revolucije 1979. godine.

Iran mourners mark 40 days since Amini's death – DW – 10/26/2022

Veliki broj Iranaca izašao je na ulice, a neki pozivaju na pad Islamske Republike i skandiraju “Smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hameneiju”.

Svjedok u Saqezu rekao je da su na groblju na kojem je sahranjena Amini bili raspoređeni pripadnici milicije Basij i policije.

Drugi svjedok je rekao da su stanovnici krenuli na mjesto događaja.

– Ljudi su prkosili upozorenjima snaga sigurnosti i idu na groblje, ali ima na desetine i desetine pripadnika interventne policije i Basija (dobrovoljačke milicije) – rekao je svjedok.

Twelve arrested at London protests after death of Mahsa Amini in Iran | UK news | The Guardian

Strahujući da bi obilježavanje 40 dana od Aminine smrti podstaklo dalje nasilne proteste, sigurnosna policija je upozorila njenu porodicu da ne održava memorijalnu povorku, saopćile su grupe za ljudska prava.

Vlasti su u srijedu zatvorile sve škole i univerzitete u provinciji Kurdistan “zbog talasa gripa”, javili su iranski državni mediji.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button