BiHVijesti

Na regionalnoj turističkoj mapi deset gradova iz BiH













Najmanje deset gradova u Bosni i Hercegovini postaće dio regionalnih ruta kulturnog turizma, koje će kao jedinstven proizvod zemalja zapadnog Balkana u budućnosti biti ponuđene turistima.

“Radi se o lokalitetima koji čine kulturnu baštinu zapadnog Balkana koja potiče uglavnom iz grčkog, rimskog, vizantijskog, otomanskog i austrougarskog perioda, te jedinstvenoj umjetničkoj vrijednosti i nasljeđu spomenika posvećenih događajima iz Drugog svjetskog rata, u BiH”, kaže Snježana Derviškadić, voditelj RCC-ovog projekta za razvoj i promociju turizma.

Generalno, rute se razvijaju kroz svojevrsno partnerstvo šest ekonomija uključenih u projekat i u uskoj saradnji s učesnicima RCC Ekspertne grupe za turizam, koju sačinjavaju predstavnici ministarstava nadležnih za turizam, nacionalnih turističkih organizacija, te predstavnici privatnog sektora.

Trenutno je u toku procjena statusa svakog od kandidovanih lokaliteta, njihove spremnosti da prihvate turiste, te će se nakon toga moći potvrditi i finalna lista lokaliteta koji će biti uključeni pri formiranju ruta.

Prema planu, do kraja godine bi trebalo da budu finalizirane tačne rute, tj. definisani lokaliteti koji će ih sačinjavati, urađena analiza potrebe za intervencijama na svakom od lokaliteta (infrastruktura i kvalitet usluga), te razvijen osnovni model upravljanja i daljeg razvoja ruta.

“Sa početkom 2020. očekuje se da će ture moći biti predstavljene tržištu putem međunarodnih sajmova i slično, dok se značajniji priliv turista na rutama može očekivati 2021. No, razvoj ruta ne treba gledati kao proces sa zadatim krajnjim rokom jer će se razvoj protezati i dalje u budućnost kroz stalno poboljšanje kvalitete usluga i povećanje broja lokaliteta uključenih u rute. To je uistinu razvojni proces”, ocijenila je Derviškadićeva.

Inače, podaci pokazuju kako je zapadni Balkan prošle godine posjetilo više od 12 miliona turista, a da 14 odsto zaposlenih radi u ovoj oblasti.

Izvor: Nezavisne novine



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button