Zanimljivosti i zabavaZaštita okoliša

U Beču predstavljen ‘živi kovčeg’ od gljiva
Bečko pogrebno preduzeće predstavilo je novi način sahranjivanja u prirodi koje je do sada bilo moguće samo u urni. Prvi “živi kovčeg” za prirodnu sahranu bez kremacije napravljen je od niti gljiva, lagan je kao pero, ali i veoma čvrst.

Na bečkom centralnom groblju odvojena je i posebna parcela za prirodne sahrane, saopćila je  Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

Za “živi kovčeg”, koji je izum mladog holandskog arhitekte Boba Hendrikxa, koriste se autohtone vrste gljiva iz Evrope. Njihov vegetativni dio koji se nalazi ispod zemlje naziva se micelijum. Micelijum se uzgaja sedam dana bez upotrebe toplote, struje i svjetlosti, a zatim se suši, čime se zaustavlja rast gljivičnih niti.

The coffin has already been used for funerals in multiple European countries.

Tokom proizvodnje kovčega ne nastaje ugljen-dioksid, a također se štedi sirovina drvo. Nakon ukopa u kontaktu sa podzemnom vodom gljive se vraćaju u život i pomažu u razgradnji tijela iznutra, dok se oslobođeni toksini neutralizuju tokom kompostiranja i tlo se obnavlja.

Na prvi pogled “živi kovčeg” izgleda kao stiropor i jednako je lagan, ali može izdržati tijelo teško i do 200 kilograma. Postava kovčega je od zelene mahovine, ali na poseban zahtjev može biti i platnena.

Za sada se proizvode samo u inostranstvu, ali bi uskoro i Austrija mogla pokrivati potrebe svog tržišta. “Živi kovčeg” može biti dobra alternativa za one koji žele prirodnu sahranu, ali iz bilo kojeg razloga odbijaju kremaciju.

Proizvođač ovog potpuno ekološki prihvatljivog kovčega je kompanija Loop Biotech, a bečko pogrebno preduzeće ga ekskluzivno prodaje.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button