SvijetVijesti

Poljska razmatra izgradnju ograde na granici s Kalinjingradom

Poljska će možda morati da izgradi ograde na granici s ruskom eksklavom Kalinjingradom kako bi zaustavila val afričkih i azijskih migranata koji bi mogli početi pokušavati da pređu u narednim sedmicama, rekao je u utorak visoki poljski zvaničnik.

Poljska optužuje Rusiju i njenu saveznicu Bjelorusiju da koriste migrante u sklopu kampanje “hibridnog ratovanja” za destabilizaciju Evrope, a s obzirom na to da su tenzije visoke zbog rata u Ukrajini, Poljska strahuje od ponavljanja krize u kojoj su se pojavile hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata koji su pokušali da pređu granicu Bjelorusije 2021.

Možda će Vas zanimati i:

Polish soldiers build a fence on the border between Poland and Belarus near the village of Nomiki

U to vrijeme, Minsk je negirao da je stvorio situaciju tako što je dovezao ljude koji žele ući u Evropsku uniju, umjesto toga okrivljujući Varšavu i Brisel za humanitarnu krizu koja je uzrokovala smrt migranata u šumama duž granice.

Krzysztof Sobolewski, generalni sekretar vladajuće stranke Pravo i pravda, rekao je za javni emiter Polskie Radio 1 da Poljska razmatra izgradnju ograde, sličnu onoj koju je izgradila na granici s Bjelorusijom, na granici s ruskim Kalinjingradom.

– Moraćemo ojačati naše snage na ovom dijelu granice i također razmotriti izgradnju sličnih graničnih utvrđenja onima koje sada imamo na poljsko-bjeloruskoj dionici – rekao je.

Ruski mediji izvještavaju da je Kalinjingrad otvorio svoje nebo za letove sa Bliskog istoka i Azije u pokušaju da privuče više aviokompanija i turista.

– Nakon onoga s čime smo se morali suočiti, a još uvijek se bavimo na granici Poljske i Bjelorusije, a s obzirom na otvaranje neba iznad Kalinjingradske oblasti za avione iz Turske, Sirije i Bjelorusije, to bi moglo biti u narednim sedmicama – Sobolevski je kasnije rekao Reutersu, misleći na sve veći broj dolazaka migranata.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button