IstaknutoZanimljivosti i zabava

New York Times objavio reportažu o Mostaru, očarani su skokovima sa Starog mosta

New York Times objavio je reportažu o Mostaru, odnosno o skokovima sa Starog mosta.

Amir Hanić i njegovi prijatelji iz Kluba skakača u vodu poštuju tradiciju koja seže unazad više od 400 godina. “Štitimo našu kulturnu baštinu i održavamo most čistim. Mi smo čuvari Starog mosta”, kazao je. Prvi skok sa Starog mosta zabilježen je u 17. stoljeću. Od 1968. se u ovom gradu održavaju tradicionalni skokovi, koji privlače sudionike iz cijelog svijeta, navodi New York Times, a prenosi Klix.ba.

A figure with outstretched arms drops toward a blue river, far below.

“Za danas sam gotov sa skakanjem. Sada moram prikupiti novac za naš klub”, rekao je Amir.

Novinarka New York Timesa Marta Bellingreri je zatim navela da je s fotografom Alessiom Mamom posjetila Bosnu i Hercegovinu u srpnju prošle godine. Podsjetila je da je na ovom području izbio rat. Posjetili su Srebrenicu, gdje su sreli grupu mladih Bosanaca, Srba, Kosovara, Crnogoraca i Makedonaca, koji su stigli ovdje kako bi obilježili godišnjicu genocida.

An aerial view of a city shows a stone bridge spanning a deep blue river, with buildings crowded along both sides of the waterway.

Posjetili i Sarajevo

Marta je nakon toga napisala da je posjetila i Sarajevo i Mostar. Kaže da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) granatirali Stari most i tako pokušali uništiti dio kulture muslimana.

Admir Delić je ispričao da tijekom ljetne sezone skoči s mosta 10-12 puta. “Kao mladić iz Mostara, osjećao sam obavezu da skačem. Prije ili kasnije, svi muškarci to moraju učiniti. Ja sam među onima koji nikada nisu prestali. To je moj posao”, kazao je.

Novinarka je dodala da je rekonstrukcija Starog mosta završena 2004. godine. “On je simbol pomirenja, međunarodne suradnje i suživota različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica”, kaže.

“Dok sunce zalazi, vrijeme je za posljednji Admirov skok, nakon kojeg će se vratiti kući, odnosno svojoj obitelji. Amir je već završio sa skakanjem za danas. On trenutno sjedi u kavani i opušta se slušajući muziku”, zaključila je Marta.

A man sits on a stone bridge beside an instrument.Preko
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button