BiHVijesti

Milanko Kajganić izabran za glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je na današnjoj sjednici Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH.

Kajganić je imenovan kao jedini kandidat, a u prethodnih godinu dana obavljao je funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja.

Za imenovanje Kajganića glasalo je 10 članova VSTV-a, dok su tri člana bila suzdržana.

Ostao je jedini kandidat nakon što su njegovi protukandidati otpali iz utrke. Dijana Kajmaković zbog kompromitovanosti i istraga koje se vode protiv nje, Miroslav Janjić se povukao nakon što mu je izrečena disciplinska mjera, a Seid Marušić nije prešao potrebni prag za kandidaturu.

Počela sjednica VSTV-a: Usvojen dnevni red, imenovat će se glavni državni tužioc

U toku karijere tužitelja, Kajganić se uglavnom bavio procesima ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništom. Kritičari mu zamjeraju navodnu bliskost sa SNSD-om Milorada Dodika iako je on to više puta demantovao. Za vrijeme mandata v.d. glavnog tužitelja Kajganića ponovo je pokrenut proces vezano dešavanja tokom rata u Dobrovoljačkoj ulici.

Prethodnu godinu mandata kao v.d glavnog tužitelja obilježile su kritike da Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijednu optužnicu zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ipak, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa entitetskim i kantonalnim MUP-om ostvarilo značajne aktivnosti sa američkim FBI-jem i Europolom po pitanju aplikacije Sky što je dovelo do brojnih hapšenja osumnjičenih za teška krivična djela u vezi s organizovanim kriminalom.

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 16. novembra 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjoj Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

Zanimljivo je da je u karijeri prošao gotovo sve pozicije u policiji, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

Od 2007. godine bio je zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a u državnom tužilaštvu radi od 2014. godine.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button