Tuzlanski kanton

Počeo Lukavački sajam “List”: Takmičenja, bogat kulturno-zabavni program i koncert legende narodne muzike










Danas je i zvanično počeo Međunarodni sajam turizma i ekologije “List“ 2019, a trajat će od 9. do 11. maja u Lukavcu.

Uz ambasade, ministarstva, turističke agencije i privredne komore, svoje proizvode i usluge predstavljat će hoteli, proizvođači hrane i pića, kože i tekstila, firme za preradu otpada i druge. Lukavac će zasigurno biti centar turizma i ekologije u BiH, ali i šire. Prijavljeno je 11 zemalja učesnica: pored zemalja bivše Jugoslavije, prijavljene su i Albanija, Turska, Italija, Njemačka i Češka, te će na Sajmu biti prisutna oko 162 izlagača.

Aziz Čačković predsjednik Organizacionog Odbora sajma “List” Lukavac je istakao da, kao i do sada, Sajam obiluje različitim kvalitetnim sadržajem.

Možda će Vas zanimati i:

Prije svega, tu je prezentacija zdrave i autohtone hrane Sjeveroistočne Bosne i šireg regiona, a prijavljeno je oko 650 učesnika. Imamo i regionalno takmičenje ugostiteljskih škola. Prijavljeno je šest, a mislim i da se sedma škola prijavila. Tu će se predstaviti znanja i obučenost budućih radnika u oblasti ugostiteljstva kao najznačajnije karike u turizmu, rekao je Čačković za Radio Kameleon.

Na Sajmu će se održati i dva panela, jedan je „Kontinentalni turizam: Razvojne šanse BiH“, a drugi je „Cikloturizam: Biciklistička staza oko Modraca“. Sajam će svakako predstaviti i bogat kulturno-zabavni program.

Imat ćemo Smotru folklora i takmičenje folklornih ansambala gdje će se takmičiti osam folklornih ansambala za prestižnu nagradu u okviru Sajma, a cilj je da se prezentuju narodne nošnje i običaji ovog kraja. U zabavnom dijelu sadržaja predviđen je i program „Izbor miss mature BiH“ gdje je u finalno takmičenje izabrano 12 djevojaka koje će pokazati svu ljepotu naših djevojaka u BiH, naglasio je Čačković.

Miralem Mešković direktor ureda Turističke zajednice Tuzlanskog kantona je za Radio Kameleon kazao kako Turistička zajednica TK, podržavajući ovu manifestaciju, i sama daje doprinos u razvoju turizma i turističko-ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona.

Ove manifestacije imaju cilj i jesu dobar alat upravo za promociju i primjer su kako jedna ovakva manifestacija može da pokaže sve turističke potencijale na području Kantona, a samim time i sve one benefite koje mogu očekivati od turizma oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, pojasnio je Mešković.

U okviru Sajma večeras će se održati i besplatni koncert Halida Bešlića, legende narodne muzike. Koncert počinje od 19:00 sati na Sajamskom kompleksu između sale gdje se odvija Sajam i Centra za kulturu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button