SvijetVijesti

MMF: Njemačka i Italija ulaze u recesiju iduće godine

Njemačka i Italija će sljedeće godine ulaze u recesiju, postajući prve napredne ekonomije koje su doživjele pad nakon ruske invazije na Ukrajinu, pokazala je prognoza MMF-a u utorak.

Dok će eurozona izbjeći recesiju, proizvodnja u zoni jedinstvene valute od 19 zemalja će se naglo usporiti, što će ostvariti rast od 0,5 posto, što je gore nego što je MMF ranije prognozirao.

Rat na istočnom krilu Evrope doveo je do porasta inflacije kako su cijene energenata skočile, što je prisililo Evropsku centralnu banku da poveća kamatne stope kako bi spriječila ekonomski pad, uz rizik da izazove kontrakciju.

Možda će Vas zanimati i:

MMF: Najgore tek dolazi, ova zima će biti teška, a iduća još gora | ABC

Njemačka, najveća evropska ekonomija, skupo je platila svoje veliko oslanjanje na gas iz Rusije, koja je prekinula isporuke Evropi u znak odmazde za zapadne sankcije zbog sukoba, prenosi AFP.

Očekuje se da će se njemačka privreda smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini, naveo je MMF u novom izvještaju svojih Svjetskih ekonomskih prognoza iz jula, koji predviđa rast od 0,8 posto za zemlju.

Italija, čija je industrija takođe ovisna o uvozu gasa, ostvariće smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,2 posto, što je takođe oštro smanjenje u odnosu na julski rast od 0,9 posto. Njemačka i Italija su jedine napredne ekonomije za koje se vidi da idu u recesiju sljedeće godine prema revidiranim izgledima Međunarodnog monetarnog fonda.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button