BiH

Vlada SAD-a pokreće 12,8 miliona dolara vrijedan novi projekt za razvoj 30 općina u BiH










Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je da će u utorak, 16. maja, biti upriličeno pokretanje novog projekta Vlade SAD -a „Pomoć lokalnoj upravi“, koji će podržati razvoj 30 općina iz Bosne i Hercegovine, a s ciljem poboljšanja kvaliteta života i veće odgovornosti prema građanima.

U saopćenju USAID-a se navodi da se radi o pokretanju novog, petogodišnjeg, 12,8 miliona dolara vrijednog projekta Vlade SAD-a „Pomoć lokalnoj upravi“ (LGAA) za poboljšanje učinkovitosti 30 odabranih jedinica lokalne uprave u BiH, kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale javne usluge, promovirale održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima.

Najavljeno je da će se ambsador SAD-a u BiH Michael Murphy i (grado)načelnici prve grupe odabranih partnerskih općina u kojima živi preko pola miliona građana, obratiti prisutnima i potpisati Zajedničke izjave kako bi obilježili početak saradnje.

US Ambassador: March 1 is about more than independence - N1

 

– Prema rezultatima nedavne ankete USAID-a više od polovice građana nije zadovoljno kvalitetom osnovnih usluga koje vlasti na lokalnom nivou pružaju u BiH. Kako bi radili na rješavanju tog problema, Vlada SAD-a, putem USAID-ovog programa LGAA, podržat će partnerske jedinice lokalne uprave u procesu stvaranja održivih, ekonomski isplativih gradova i općina i pružaju javne usluge u skladu s potrebama svojih građana – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će USAID općinama pomoći da u lokalne zajednice privuku privatna ulaganja pojednostavljujući procedure, prilagođavajući poticaje tako da podstaknu otvaranje radnih mjesta i da učinkovitije komuniciraju sa svim korisnicima, uključujući socijalno ugrožene grupe društva. Posebnu podršku će imati inkluzivni procesi, kako bi se čuo glas svih građana, posebno marginaliziranih i zanemarenih skupina, kao i privatnog sektora i civilnog društva.

Vlada SAD-a predana je pružanju podrške lokalnim upravama čija je uloga u razvoju BiH ključna. LGAA, novi USAID-ov projekt, doprinijet će stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za BiH – navode iz USAID-a.

Podsjećaju da je do sada američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button