SvijetVijesti

Počeo sastanak ministara obrane NATO-a, Stoltenberg poručio da je zapadni Balkan važan za NATO

Ministri obrane zemalja članica NATO-a sastaju se danas i sutra u ključnom trenutku za našu sigurnost – kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom pristizanja ministara u Bruxelles na dvodnevni sastanak koji je počeo u ovim trenucima.

Kako javlja izvještaj Fene iz Bruxellesa, Stoltenberg je novinarima poručio kako se tijekom posljednjih tjedana desila najozbiljnija eskalaciju rata od invazije u veljači.

Rusija mobilizira desetke hiljada novih vojnika. Oni pokušavaju ilegalno pripojiti nove ukrajinske dijelove zemlje. Vidjeli smo neselektivne napade na ukrajinske gradove. I naravno, čuli smo prikrivene nuklearne prijetnje koje dolaze iz Moskve. To je najozbiljnia eskalacija od veljače – naglasio je on.

Napomenuo je kako će se ministri danas sastati s ukrajinskim ministrom obrane Oleksii Reznikovom, dok će poruka NATO saveznika biti da su nepokolebljivi u potpori Ukrajini, kao i da su spremni na duge staze podržavati ovu zemlju, dokle god je to potrebno.

NATO - Topic: Relations with Ukraine

Glavni prioritet će biti, kaže Stoltenberg, veća protuzračna obrana Ukrajine, a razgovarat će se i o obnovi zaliha streljiva, oružja.

Pored razmatranja teme otpornosti kritične infrastrukture, održat će se i sastanak ministara obrane NATO-a na kojoj će ministri govoriti o misijama i operacijama, od Iraka do Kosova.

Dok se u Bruxellesu ovih dana s velikom medijskom prisutnošću prati sastanak ministara obrane država članica NATO-a na kojem će se razmatrati veliki sigurnosni izazovi za Europu, jedna od važnih tema na stolu bit će i stanje na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je novinarima ponovio da NATO ima veliku prisutnost na zapadnom Balkanu, pa time i u Bosni i Hercegovini.

– NATO trupe na Kosovu pomažu u podržavanju diplomatskih napora Europske unije i dijaloga između Prištine i Beograda. Također radimo zajedno s EU u Bosni i Hercegovini. I naravno, imamo i članove na zapadnom Balkanu. Dvije najnovije članice Saveza zapravo su zemlje zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Dakle, zapadni Balkan je važan za NATO i stoga se nastavljamo fokusirati na tu regiju – zaključio je Stoltenberg.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button