BiH

Republika Srpska ne odustaje od referenduma iako ga niko ne podržava













Peta sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, kao danu tog bh. entiteta, bit će održana danas u Banjoj Luci, jer predstavnici RS-a i dalje tvrde da je održavanje referenduma neophodno.

Čelni ljudi entiteta Republika Srpska od referenduma ne odustaju, iako su najavili i izmjene Zakona o praznicima kako bi sporni Dan RS-a bio prilagođen, što je i zatraženo u odluci Ustavnog suda BiH još prošle godine. To prilagođavanje, prema najavama iz RS-a, moglo bi da bude na način da se ukine obaveznost obilježavanja Dana RS-a za sve one koji ne mogu da se identificiraju s tim praznikom.

Možda će Vas zanimati i:

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je istakao da postoje načini da se situacija u vezi s referendumom o Danu RS-a riješi putem zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira BiH.

“Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro poznati, apeliramo na RS da ne održi referendum”, naglasio je Inzko, dodajući da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne, te da nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu.

I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS-u, protiv kojeg su i bošnjački predstavnici vlasti.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button