Svijet

Liban će početi vraćati sirijske izbjeglice u njihovu domovinu do kraja naredne sedmice

Liban će početi slati sirijske izbjeglice u njihovu domovinu do kraja naredne sedmice, izjavio je libanski predsjednik Michel Aoun u srijedu, uprkos strahovanjima grupa za ljudska prava za njihovu sigurnost.

Liban je primio najveći broj izbjeglica po glavi stanovnika u svijetu. Vlada procjenjuje da stanovništvo te zemlje od više od šest miliona ljudi uključuje otprilike 1,5 miliona izbjeglica iz susjedne Sirije, iako ih znatno manje od miliona registrovano u UNHCR-u.

Impact of the Refugee Crisis in Lebanon: Who Do We Help?

Libanski ministar za raseljena lica Issam Charafeddine u julu je objavio plan za koji je rekao da će nastojati da vrati oko 15.000 izbjeglica u Siriju mjesečno, zasnivajuću svoj potez na tvrdnji da je Sirija najvećim dijelom postala sigurna zemlja nakon više od decenije rata.

Plan ne bi uključivao UNHCR, koji tvrdi da uslovi u Siriji ne dopuštaju povratak izbjeglica velikog obima.

UNHCR nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom u srijedu.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, Human Rights Watch (HRW), saopćila je u julu da je “Sirija sve osim sigurnog mjesta za izbjeglice”.

– Sirijske izbjeglice koje su se vratile između 2017 i 2021. godine iz Libana i Jordana suočile su se s teškim kršenjima ljudskih prava i progonom sirijske vlade i njoj bliskih milicija – piše Lama Fakih, direktorica odijela HRW za Bliski istok, u postu, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button