BiH

Stanivuković izvukao spisak dug nekoliko metara: Samo Prointer (VIDEO)










Raspisivanje tendera za poslove u oblasti informacionog sistema u Srpskoj postalo je potpuno nepotrebno jer sve poslove dobija samo jedna firma, a to je Prointer. Ovo tvrdi poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Stanivuković je na pres konferenciju donio spisak sa 325 tendera koje je firma Prointer, u kojoj je zaposlen i sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dobila u posljednje vrijeme. Na osnovu zaključenih poslova, Prointer je zaradio više od 50 miliona maraka.

„Pa to je bukvalno svo povećanje plata. To su borački i materinski i dječiji dodaci i sve druge stvari. Kada ovo ovako listate, 325 tendera. Samo je teško izlistati i pročitati. 40,50, 400 hiljada, 800 hiljada, 400 hiljada i sve su ovo tenderi koje je prošla jedna firma.“, kaže poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Možda će Vas zanimati i:

Stanivuković kaže da se konkursi namještaju tako da uslove može da ispuni samo Prointer. U svemu tome, mnogi projekti vrijede i do deset puta manje nego što stoji u tenderu. Najočitiji primjer je projekat „E-bebe“, čija je vrijednost, kako kaže, procijenjena na 800 hiljada maraka. Stanivuković traži od ministra Srđana Rajčevića da se ponovo raspiše tender za ovaj projekat.

„Ja ga pozivam da ovaj tender od 800 hiljada maraka obori i da raspiše novi po uslovima koji su normalni i javiće se firma koja je spremna ovaj tender da uradi i za 87 hiljada maraka sa PDV-om. Ako je spreman neka to uradi.“, rekao je Stanivuković.

Poslanik PDP-a rekao je da je neophodno da se o ovim stvarima govori što više jer su to podaci koji su javni.

„Otvaram temu, iako znam da je zbog ovako opasne teme glava u torbi. Ali moramo da otvorimo temu softverski kriminal, zbog svega ovog, zbog 50 miliona naših para. Zbog 325 tendera. Oni su mogli reći da projekat „E-bebe“ košta 1,2 miliona maraka. Rekli su 800 hiljada i dodali tu sebi 10 puta više nego što treba. Mogli su reći 1,5 miliona. Mogli su, mogli su, a i mogu.“, naglašava PDP-ov poslanik.

Slična situacija, prema riječima Stanivukovića, dogodila se i za posao u Šumama Srpske, kada je jedna firma ponudila za posao 5 miliona, dok je tender raspisan na 12 miliona maraka. Stanivuković dodaje da je oformljen tim koji će sve ove poslove pratiti, tako da neće biti nikakvih laži i skrivanja.

Izvor: BN


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button