BiH

Dodik pomilovao Hajru, Ibru, Kadriju iz Srebrenice










Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u prošloj godini je pomilovao pet osuđenika.

Pravosnažno izrečena kazna od jedne godine zatvora zbog krivičnog djela prevare, zamijenjena je Jadranku Balaću iz Prijedora uslovnom osudom.

Možda će Vas zanimati i:

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Dodik je pomilovao i Hajru Mujića iz Sarajeva, Kadriju Mujića iz Srebrenice i Ibru Mujića također iz Srebrenice, kojima su kazne zatvora u trajanju od po tri mjeseca zbog počinjenih krivičnih djela “šumska krađa” zamijenjene uslovnom osudom, na period provjeravanja od dvije godine.

Izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM ostala im je ista, s tim da je moraju uplatiti u roku od jedne godine.

I u ova tri slučaja, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su pozitivno mišljenje o molbi za pomilovanje.

Odlukom entitetskog predsjednika Vladimiru Ilisiću iz Banje Luke brisana je osuda. Ilisiću je bila izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM zbog počinjenog krivičnog djela “krađa u pokušaju”.

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Od ukupno 34 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba koji su došli na razmatranje predsjedniku RS-a, 29 osuđenika nisu pomilovana u toku kalendarske 2015. godine.

Molbe za pomilovanje dostavili su i osuđenici za krivična djela razbojništvo (pet molbi), ugrožavanje javnog saobraćaja (tri molbe), ubistvo (tri), teška krađa (tri), šumska krađa (tri molbe), prevara (tri), neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga (dvije), teška tjelesna povreda (dvije), teško ubistvo (jedna), utaja poreza i doprinosa (jedna), krađa (jedna molba), krađa u pokušaju (jedna), protivpravno lišenje slobode (jedna), primanje mita (jedna), silovanje (jedna), iznuda u pokušaju (jedna molba), laka tjelesna povreda (jedna) i falsifikovanje isprave (jedna molba).

Zakonom o pomilovanju regulisano je da predsjednik RS-a može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Dodikov izvještaj o pomilovanjima bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 17. maja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button