Tuzla

Ramiz Berbić poručio: Ja sam Bosanac i niko nema pravo da ruši moj identitetRamiz Berbić, mirovni aktivista i borac za ljudska prava, danas je u Tuzli održao protest zbog, kako je istakao, problema koje u Bosni i Hercegovini imaju nacionalne manjine.

Berbić se osvrnuo na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje nijednom svojom stavkom ne štite prava nacionalnih manjina.

“Tu sam da bih ukazao na djelovanje visokog predstavnika, jer poznato je i vidljivo iz našeg društva da je nacionalni ustav na snazi već više od 30 godina. Taj nacionalni ustav krši ljudska prava, međutim našim ekstremistima je dozvoljeno da krše ljudska prava. Taj nacionalni ustav koji vode ekstremisti doveo je do rata, do logora, do ubistava nevinih žrtava, do silovanja, do krvoprolića i ono što je ovdje značajno mirovni sporazum u Daytonu je samo zaustavio naoružanje, a Bosna i Hercegovina je u ratu još 30 godina.”

Možda će Vas zanimati i:

Kako je istakao Ramiz Berbić, Visoki predstavnik je stao na stranu ekstremista, a također je istakao i stvari koje ga posebno zabrinjavaju:

“Ono što me posebno zabrinjava je uvođenje u Ustav kategorije  Ostali. Sam izraz Ostali su uveli naši nacionalisti da bi sačuvali svoje fotelje, a sam izraz Ostali je gaženje Jevreja, Albanaca, Bosanaca, Jugoslovena, Roma i svih ostalih koji žive na ovom prostoru.”

Berbić je na protestu poručio i sljedeće:

“Ja sam Bosanac, moja je zemlja Bosna i Hercegovina, ja sam rođen u ovoj zemlji i nema niko pravo da mi ruši moj identitet i da mi nameće neko drugo pravo. To je moj izbor i to su mi ljudska prava dala što Bosna i Hercegovina kao potpisnica Ujedinjenih Nacija mora da poštuje. Ja sam za ljubav, za suživot, za toleranciju i za poštivanje svakog građana na ovoj planeti i svako ima svoj dio neba.”Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button