IstaknutoSvijetZanimljivosti i zabava

Kraljevska švedska akademija otkrila dobitnike Nobelove nagrade u hemiji

Nobelovu nagradu za hemiju za 2022. godinu dobili su Carolyn Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless.Švedska kraljevska akademija nauka je saopštila da su dobitnici nagradu osvojilii za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije.

Nobelova nagrada za hemiju 2022. govori o olakšavanju teških procesa. Barry Sharpless i Morten Meldal postavili su temelje za funkcionalni oblik hemije – klik hemiju – u kojoj se molekularni gradivni blokovi spajaju brzo i efikasno. Carolyn Bertozzi podigla je hemiju klika na novu dimenziju i počela je koristiti u živim organizmima.

Barry Sharpless – kome se sada dodeljuje druga Nobelova nagrada za hemiju je oko 2000. godine skovao koncept hemije klikova, koja je oblik jednostavne i pouzdane hemije, gdje se reakcije događaju brzo i izbjegavaju se neželjni nusproizvodi.

Ubrzo nakon toga, Morten Meldal i Barry Sharpless – neovisno jedan o drugom – predstavili su ono što je sada krunski dragulj klik hemije: azid-alkin cikloadiciju kataliziranu bakrom. Ovo je elegantna i efikasna hemijska reakcija koja je sada u širokoj upotrebi. Između mnogih drugih upotreba, koristi se u razvoju farmaceutskih proizvoda, za mapiranje DNK i stvaranje materijala koji su prikladniji za svrhu.

Klik hemija i bioortogonalne reakcije odvele su hemiju u eru funkcionalizma. Ovo donosi najveću korist čovječanstvu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button