BiH

Nervozna reakcija: Zašto Ivaniću smeta istina?










Nikad ni od koga nisam tražio dozvolu da kažem ono što mislim, i javnost to dobro zna. Neću prešutjeti zločine, i neću istinu gurati pod tepih da ugodim bilo kome. Izjavio je ovo za Faktor predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović povodom oštro intoniranog saopćenja iz Kabineta srpskog člana kolektivnog šefa države Mladena Ivanića.

Biskup Komarica

Reakcija iz Ivanićevog kabineta je uslijedila nakon što je Izetbegović iznio stav o pritiscima na banjalučkog biskupa Franju Komaricu.

– Možda je biskup Komarica mogao upotrijebiti neko drugo poređenje kada je govorio o Banjoj Luci i uporedio je sa Bleiburgom. Međutim, iz Banje Luke je paradržava u toku rata sistematski protjerivala Bošnjake i Hrvate. Banja Luka nije bila pod opsadom i nije bila granatirana, nego je bila slobodna. Međutim, u njoj su Bošnjaci i Hrvati istjerani iz svojih domova. U Banjoj Luci je srušeno 16 džamija sve do Ferhadije. Sada se govori da bi se biskup Komarica trebao izviniti zbog svoje izjave, a nisam čuo da su se izvinili oni koji su počinili ove zločine, niti da je iko zatražio da se oni izvine – kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare po okončanju Samita Brdo-Brijuni u Sarajevu.

Članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenu Ivaniću očito je zasmetala ova nepobitna istina. On je “najoštrije osudio neprimjeren istup Izetbegovića”, te naveo da je time zloupotrijebio zvaničan skup da iznese neprihvatljive stavove.

Zloupotreba pozicije

-Ovo je tipičan primjer zloupotrebe pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što je samo nastavak osionog i nadmenog ponašanja koje je počelo objavljivanjem odluke o popisu u BiH – kazao je Ivanić, te gotovo zaprijetio da njegove „naredne reakcije ne trebaju nikog iznenaditi“.

Izetbegović je u izjavi za Faktor izrazio i čuđenje ovako naglom i oštro intoniranom Ivanićevom rekacijom.

-Odgovorio sam na pitanje postavljeno u sklopu konferencije za štampu, i iznio stav zasnovan na dobro poznatim činjenicama.  Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenje džamija u Banjoj Luci, ili moje pravo da o tome govorim- kazao je Izetbegović za Faktor.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button