BiHZanimljivosti i zabava

Izašla nova sezona Netflixovog dokumentaraca: Zenički zatvor jedna je od glavnih pričaZenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove it serije “Inside the World’s Toughest Prisons” (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu)

Seriju je osmislio britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u “društvu” zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Južnoj Africi i Njemačkoj.

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, “a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima”, govori Rowe pa nastavlja: “Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu”.

Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je “zenički zatvor na strašnom glasu”.

Rowe u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubojstvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prijevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nisu govorili.

U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, “osoba od ranije poznata” i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button