BiH

Unaprjeđenjem vještina do lakšeg zapošljavanja

Radionica za bh. studente
Studenti društvenih nauka sa univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru u proteklom periodu imali su priliku razraditi svoje vještine koje im mogu pomoći u budućnosti, prilikom potrage za zaposljenjem. Riječ je o projektu “Zagovaranje za veću zapošljivost studenata društveno-humanističkih nauka” koje provodi Savet studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Cilj projekta je pomoći studentima da se lakše izbore na tržištu rada, ali i ostvare međusobnu povezanost, razmjenu ideja i iskustava.

“Mi se ovdje družimo i zajedno gradimo neke nove mostove. Ovim projektom smo željeli da pomognemo studentima društveno-humanističkih nauka da dođu do vještina koje će im pomoći u zapošljavanju, jer bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze – svi studenti se bore sa istim problemima”, kazao je Danilo Bosnić iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

Osim iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara, na radionicama su bili prisutni studenti iz Travnika, Brčkog, Tuzle, Bosanskog Šamca, Bosanskog Broda, Drvara, Gruda i Bugojna, te su zajedno učili o razvoju digitalnih i komunikacijskih vještina, vještina za pisanje projekata, te prošli obuku za osnivanje sopstvenog preduzeća.

“Ovaj program se bavi gorućim pitanjima kad su naše struke u pitanju. Vrlo su važne sve radionice koje smo imali i jako je bitno da studenti komuniciraju međusobno i da se naša znanja podupiru – ako mi nemamo saradnju, ne možemo očekivati ni da razvijamo nauku”, kazao je Amar Velagić iz Bugojna.

Nakon radionica učesnici će zajedno kreirati zagovaračku kampanju za bolje zapošljavanje studenata društveno-humanističkih nauka, a u tome će ih voditi dekan banjalučkog Filozofskog fakulteta, Srđan Dušanić.

“Ovakve aktivnosti za vas mogu biti početak nekih većih stvari. Bitno je da budete vrijedni, radite na sebi i budete uporni i onda ćete doći do toga da se izdignete iznad prosjeka. Nemojte da vam život bude samo predavanje i kuća – šteta je da propuštate ovo vrijeme”, poručio je Dušanić.

Osim edukacije polaznici su imali priliku da otkriju čari Vrbasa i okušaju se u vožnji dajakom, obiđu znamenitosti Banje Luke te posjete Visitor centar Pecka.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button