Zanimljivosti i zabava

Zbunjujući video nakon uragana Ian: Pliva li ajkula nasred ulice na Floridi?Popularni video morskog psa koji pliva predgrađem Floride nakon poplava koje je urokovao uragan Ian potvrđen je kao stvaran iako stručnjaci nisu sigurni da se radi baš o ajkuli.

U prošlosti je bilo mnogo objava na društvenim mrežama koje su prikazivale morska stvorenja kako lutaju gradovima usred katastrofalnih vremenskih nepogoda i poplava koje su uzrokovale.

Ista se stvar dogodila kada je uragan Ian ove sedmice udario u obalu Floride. Na Twitteru se pojavio video koji prikazuje morsko stvorenje kako pliva u plitkoj vodi u Fort Myersu i mnogi su sumnjali da se radi o montaži.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, konačno je potvrđeno da je video stvarno nastao za vrijeme nedavnih poplava, prema Associated Pressu.

Dominic Cameratta, mještanin Fort Myersa, snimio je video u srijedu kada je primijetio da nešto pliva ispred njegove kuće u Devonwoodu.

“Nisam znao šta je to – samo je izgledalo kao riba ili tako nešto”, rekao je za Associated Press, “Uvećao sam snimak, a svi moji prijatelji su govorili: ‘To je kao morski pas, čovječe!'”.

Međutim, stručnjaci su bili podijeljenih mišljenja po pitanju da li se radi o ajkuli ili običnoj ribi u intervjuu za Associated Press.

Oni koji sumnjaju u postojanje morskog psa koji pliva prigradskim područjima pitali su se kako je uspio doći iz Meksičkog zaljeva u Fort Myers.

Yannis Papastamatiou, morski biolog koji proučava ponašanje morskih pasa na Međunarodnom sveučilištu Florida, objasnio je AP-u kako bi se to moglo dogoditi.

“Mladi morski psi česti su stanovnici voda niske slanosti – rijeka, estuarija, suptropskih uvala – i često se pojavljuju na sličnim videozapisima poput obalnih kanala i jezerca”, rekao je Burgess.

“Pod pretpostavkom da su navedena lokacija i datum tačni, vjerovatno je da je ovaj morski pas povučen prema obali s rastućim morem”, pojasnio je.

Sudeći prema nekim snimkama s mjesta gdje je uragan Ian najjače udario, nije teško zamisliti kako su morska stvorenja uspjela stići u unutrašnjost.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button