TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Vlada Tuzlanskog kantona nagradila najbolje učenike i studenteUgovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog kantona, danas je sa učenicima potpisao ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ovom svečanom činu prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te je istaknuo da se radi o sasvim novom projektu Vlade Tuzlanskog kantona, a kojom se nastoji uvesti sistemska briga za djecu koja se trude i postižu zavidne rezultate.

May be an image of 4 people and people standing

– Današnjim svečanim činom finaliziramo jedno od naših 18 obećanja. Današnjim činom šaljemo dvije poruke. Jedna je da se obećanja i data riječ moraju poštovati. To je univerzalni princip koji nas čini ispravnim i čestitim ljudima. Druga poruka je ta da se izvrsnost i postignuti rezultati moraju vrednovati. Neka Vas stipendije koje danas dodjeljujemo podsjećaju na to da se svako ulaganje i čestitost na kraju uvijek isplate – kazao je premijer Halilagić, te učenicima i studentima zaželio zdravlje i još mnogo uspješnih rezultata.

Ove godine Vlada je za ovu namjenu izdvojila 500.000 KM, a premijer Halilagić izrazio je nadu i očekivanje da će u narednim godinama ova pozicija u kantonalnom budžetu svake godine rasti.

Od ukupno 99 stipendija, koliko ih je danas dodijeljeno, njih 76 dodijeljeno je studentima, a pravo na stipendiranje ostvarila su i 23 učenika osnovnih škola. Procedura dodjele stipendija za učenike srednjih škola još uvijek nije završena i ovi ugovori bit će potpisani u narednom periodu.

May be an image of 1 person, standing and sitting

– Ukupna visina stipendije iznosi 1.500 KM kada je u pitanju konkurs za nadarene redovne studente, a stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 1.000 KM. U narednim danima očekujemo da se stvore i sve formalne pretpostavke da ovakve ugovore zaključimo i sa našim stipendistima, učenicima srednjih škola. Za njih je visina stipendije predviđena u iznosu od 1.350 KM – pojasnio je ministar Ahmed Omerović, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button