BiHU fokusuVijesti

Slavko Mršević je pobijedio: Ministarstvo RS i škola proglašeni krivim!










“Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 10. septembra 2019.godine donio istorijsku pravomoćnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja – KRIVI SU!”, napisao je Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka Mrševića.

Kako piše Bajić, “tuženo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo su pravomoćno proglašeni KRIVIM za: ‘diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017.godine bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome uskratili pravo da pohađa nastavu (op.a. na način da su direktor i pojedini profesori zabranjivali učeniku da uđe u učionicu, prijetili zvanjem policije, a kasnije i zaključavali vrata od škole), te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu’.”

Možda će Vas zanimati i:

Ovo je još jedna pobjeda etičkog principa nad beskrupoloznim neznalicama i manipulatorima u institucijama koji su zaboravili da su učenici svrha njihovog bitisanja na državnom budžetu”, napisao je Bajić.

“Zbog toga je ova presuda lijek za dušu napaćenoj porodici. Slavko je stoički sve izdržao i dokazao svoju ispravnost. Čestitam sudijama na odbrani profesije i sudačke etike, vjerovatno ni njima nije bilo lako presuditi državnom sistemu da je počinio diskriminaciju. U ime porodice se zahvaljujem organizaciji ‘Vaša prava’ koja je vodila ovaj parnični proces”, navodi učenikov zastupnik.

Mršević je prošle godine uzburkao javnost objavivši na svom Facebook profilu fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.

Mladić sa Aspergerovim sindromom postao je tako simbol borbe za inkluziju djece sa posebnim potrebama.

Zbog ove dijagnoze onemogućen mu je pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu protiv deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Izvor: Fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button