Sport

Poznati bh. alpinista poginuo pokušavajući spasiti penjačkog partnera













Zijah Kurtović, naš poznati planinar i alpinista, poginuo je 10. avgusta nakon što je doživio nesreću na Pingora vrhu u Vajomingu u Americi, objavio je Dnevni avaz.

Spasilačke ekipe pokušavale su nekoliko dana doći do njegovog tijela i tek su uspjeli sinoć. On je poginuo u humanoj misiji pokušavajući da pronađe pomoć za svog povrijeđenog alpinističkog partnera. Prema posljednjim informacijama, Zijahov partner uspio je preživjeti.

Kurtović je jedan od najzaslužnijih što danas na Prenju postoje kuća i odmorište za planinare, a kojih na ovoj planini nema mnogo, na čuvenom Jezercetu. Kuća na Jezercetu uništena je tokom tragičnih ratnih dešavanja u ratu u Bosni i Hercegovini, a nakon rata novca za obnovu nije bilo.

Možda će Vas zanimati i:

Onda se jednog dana pojavio Zijah s novcem od posljednje plaće svog sina koji je umro u 25. godini 2006. Želio je od posljednje plaće svog sina napraviti nešto korisno. Uložio je i dodatni novac, a danas planinari iz cijelog svijeta imaju priliku da se odmore i predahnu u kući koja se nalazi u očaravajućem ambijentu Prenja.

Izvor: Dnevni Avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button