Vijesti

Džaferović: Tražim da se kazne odgovorni za propust u vezi svinjskog mesa za vojnike muslimane













Bošnjački član Predsjedništva BiH traži od ministrice Pendeš da sprovede internu istragu i da se utvrdi odgovornost svih učesnika ovog, kako kaže nedopustivog propusta i da se najoštrije sankcionišu.

Pismo Džaferovića prenosimo u cjelosti:

Poštovana ministrice Pendeš,

Ministarstvo odbrane BiH jučer je saopćilo da je internom istragom utvrđeno da su “dva dobavljača sa kojima je Ministarstvo odbrane BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina”.

Navedeno je da je ova isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima i da su predmetni artikli distribuirani i pripadnicima Oružanih snaga BiH muslimanima, čime su prekršene odredbe Pravilnika o ishrani u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Zahtijevam od Vas da se hitno utvrdi odgovornost svih učesnika ovog nedopustivog propusta i da se odgovorni najoštrije sankcionišu.

Tražim da se preispitaju sve procedure za nabavku hrane za pripadnike Oružanih snaga BiH i preduzmu sve neophodne mjere kako se ovakvi propusti u procesu nabavke prehrambenih artikala više nikada ne bi ponovili.

Zahtijevam da me zvanično izvijestite o svim preduzetim aktivnostima i izrečenim sankcijama prema odgovornim licima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button