IstaknutoTuzlaTuzlanski kanton

Potpisan sporazum o sufinansiranju nabavke medicinske opreme za UKC TuzlaMinistrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, u prisustvu premijera Irfana Halilagića, potpisala je danas Sporazum o sufinansiranju nabavke medicinske opreme sa v.d. direktora JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla Denijalom Tulumovićem.

Ovim sporazumom se Vlada TK obavezuje da će prema UKC-u Tuzla transferirati 500.000 KM, prebačenih sa viših nivoa vlasti  odlukom Vlade Federacije, za nabavku linearnog akceleratora. Cilj je unapređenje dostignutog standarda kvaliteta zdravstvenih usluga koje UKC Tuzla pruža u oblasti radioterapije za onkološke pacijente u Klinici za onkologiju i radioterapiju, saopćeno je iz Vlade TK.

Oslobođenje - Zbog politike zaboravili pacijente: UKC Tuzla je jedan od najznačajnijih političkih pljenova za svaku vlast

Naglasivši da je današnje potpisivanje samo formalizacija opredjeljenja Vlade TK da ide ka nabavci linearnog akceleratora i obnavljanju aparature u UKC-u Tuzla, premijer Halilagić je ovom prilikom kazao da je Vlada TK “prepoznala problem, kao i iskrene namjere Uprave UKC-a na čelu sa prof. Tulumovićem da se uhvati u koštac sa onim što je problematika ove najznačajnije zdravstvene ustanove na području TK”.

-Zbog toga nismo imali prava sjediti skrštenih ruku zbog dugogodišnjeg problema i iz tog razloga smo promptno reagovali – kazao je premijer Halilagić.

Prema riječima ministrice Čolić, ovim je ispunjen prvi korak da bi se krenulo u javnu nabavku linearnog akceleratora, a ostala sredstva će biti sukcesivno isplaćivana narednih godina kako bude planirano u budžetu.

Vlada Tuzlanskog kantona za nabavku linearnog akceleratora izdvojit će ukupno 7.750.000 KM dok će UKC Tuzla obezbijediti iznos od 2.250.000 KM. Riječ je o zamjeni medicinske opreme koja je u funkciji duže od standardnog vijeka trajanja.

To je jedan od najvećih problema u TK, kazao je Tulumović, zahvalivši Vladi što se već ulazi u njegovo rješavanje.

-Postojeći linearni akcelerator nabavljen je prije 14 godina. Takvi akceleratori nakon 4 do 5 godina u savremenim, naprednim zemljama se zanavljaju potpuno novom opremom. A Vlada TK je prepoznala problem i iznašla sredstva – izjavio je Tulumović.

Vlada TK je također odobrila i 10 miliona KM za nabavku ostale medicinske opreme u UKC-u, a prema riječima ministrice Čolić, sve u nastojanju da obezbijede što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za osiguranike. Dio tih ulaganja su i obezbijeđenih 150.000 KM za izgradnju liftova na Internoj klinici.Izvor
fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button