Svijet

Nacionalni štrajk u Francuskoj izazvao poremećaj u energetskom sektoruNacionalni štrajk u Francuskoj na koji je u četvrtak pozvalo nekoliko sindikata ljevice tražeći veće plaće izazvao je poremećaj u energetskom sektoru jer su se radnici nuklearne industrije pridružili štrajku.

Dvadeset četverosatni štrajk elektroprivrednog sindikata FNME uzrokovao je smanjenje kapaciteta električne mreže u trenutku kada se Francuska već suočava s rekordnim brojem isključenja nuklearnih reaktora, javlja Reuters.

Nationwide day of strike and protests against high cost of living in France

Štrajk je smanjio proizvodnju nuklearne energije za 3,3 gigavata (GW) jutros, pokazuju podaci energetske grupe EDF (EDF.PA).

Smanjila je proizvodnju hidroenergije za 610 megavata (MW).

Štrajk, za koji se očekuje da će uzrokovati i određene poremećaje u školama i prevozu, testira sposobnost sindikata da mobilizuju podršku. Na ovaj štrajk se još i posmatra kao barometar potencijalnih društvenih nemira dok predsjednik Emmanuel Macron insistira na planovima za reformu penzionog sistema u zemlji, sa svojom vladom koja radi na nacrtu zakona da bude spreman do Božića.

– Za nas je ovo početna tačka, početak pokreta – rekao je za televiziju France 2 Philippe Martinez, čelnik sindikata CGT koji predvodi proteste.

Nationwide day of strike and protests against high cost of living in France

Umjereniji sindikat CFDT odbio je poziv na štrajk, ali je njegov šef Laurent Berger obećao ulične proteste kasnije ove godine ako vlada ode predaleko i prebrzo sa najvljenim penzionim reformama.

Evropska kriza troškova života povećava pritisak na inflaciju plata jer se privatne i javne kompanije suočavaju sa zahtjevima radnika da ublaže uticaj rastućih cijena.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button