TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u TKBlizu 5.000 zdravstvenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona od jutros je u generalnom štrajku. Epilog je to nepostizanja dogovora Sindikata zdravstvenih radnika i pregovaračkog tima Vlade TK.

– Ovo nema veze s izborima jer smo zahtjev uputili u maju kada još nije bila donesena odluka o održavanju izbora u BiH. Tražimo da se satnica sa 2.51 KM poveća na 2.81 KM, a Vlada TK nam nudi povećanje za 16 feninga. To je suština cijele priče. Pošto naši zahtjevi nisu ispunjeni, Štrajkački odbor je donio odluku o stupanju u generalni štrajk. U prvih sedam dana naši pacijenti to neće osjetiti, a šta će biti poslije vidjet ćemo – kaže predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH Zijad Latifović.

Možda će Vas zanimati i:

Iz Vlade TK su saopćili da, s obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za danas.

Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika očekuje da će se u što skorije vrijeme nastaviti pregovori sa Vladom TK.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button