U fokusuVijesti

Zdravstveni radnici u Konjicu skinuli bijele mantile i prestali raditi













U Konjicu je od jutros poprilično zabrinjavajuća situacija s obzirom na to da su zdravstveni radnici ispred Opće bolnice skinuli bijele mantile i tako najavili otkaze ugovora o radu.

Naime, radnici su u plaču odložili mantile te se pozdravili s dugogodišnjim radnim mjestima jer im i pored brojnih obećanja još uvijek nisu isplaćene zarađene plate, piše Bljesak info.

Potvrdila je to Feni predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović, kazavši kako su oni i dalje u štrajku te da neki od ljekara već imaju zakazane razgovore za posao u drugim zdravstvenim ustanovama.

Možda će Vas zanimati i:

“Plate i dalje nema. Nadali smo se da će se do sada sve riješiti ali više nemamo nade. Četvero naših kolega, ljekara porodične medicine, već je najavilo da imaju razgovore u drugim zdravstvenim ustanovama tako da će oni vjerovatno napustiti Dom zdravlja Konjic. Mislim da će do kraja mjeseca velika većina kolega otići negdje drugo, kao što je i najavljeno, a za to nikog nije briga”, ističe Mušinović.

Kako je dodala, o deblokadi računa nema ni govora niti ima nekakvih značajnijih informacija, a menadžment kaže kako radi na tome.

“Dakle, samo nekakva obećanja a nikakvih značajnijih rješavanja”, navela je Mušinović”, naglasivši kako se štrajk nastavlja sve dok se ne isplati plata i da od tog zahtjeva neće odustati.

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plate od augusta. U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ako im do 15. decembra ne budu uplaćene plate.

Bijeli mantili su ostali okačeni na kapiji ispred bolnice, dok su zdravstveni radnici otišli kućama. Stanje po pitanju deblokade računa i isplate plata je nepromijenjeno.

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button