SvijetVijesti

Iranska revolucionarna garda granatirala ‘teroriste’ u IrakuIranska revolucionarna garda izvela je u srijedu raketne i dron napade na “teroriste” u kurdskoj regiji sjevernog Iraka, izvijestila je iranska državna novinska agencija (IRNA).

Visoki član Komale, opozicione stranke iranskih Kurda, rekao je za Reuters da je nekoliko njihovih ureda napadnuto u srijedu ujutro te da je bilo žrtava i materijalne štete, ali nije još uvijek raspolagao sa detaljnijim informacijama.

Iran je okrivio naoružane iranske kurdske disidente za umiješanost u nemire u zemlji, posebno na sjeverozapadu gdje živi većina iranskih Kurda, njih oko 10 miliona.

Možda će Vas zanimati i:

Israel: ′Imminent′ Iranian killer drone attack foiled | News | DW | 25.08.2019

Demonstracije su ovog mjeseca izbile u Iranu zbog smrti mlade Iranke, Mahse Amini.

Amini, iz sjeverozapadnog kurdskog grada Saqeza, uhapšena je 13. septembra u Teheranu zbog “neprikladne odjeće” od strane policije za provođenje vjerskih propisa u Islamskoj Republici Iran.

Umrla je tri dana kasnije u bolnici nakon što je pala u komu, što je izazvalo prvi veliki protest na iranskim ulicama od 2019. godine kada su vlasti ugušile proteste koji su izbili zbog povećanja cijena benzina.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button