Zaštita okoliša

Eko život – Zahvaljujući reciklomatima prikupljena značajna količina ambalažnog otpada

16. avgusta 2022. godine postavljena su i puštena u rad dva reciklomata na dvije lokacije, Tuzla BCC centar i Sarajevo BCC centar.

Eko život je ova dva reciklomata nabavio odvajanjem finansijskih sredstava iz svoje dobiti, a partneri na samom projektu bili su Bingo i Sarajevski kiseljak.

Ovo su prva dva reciklomata koja su instalirana u BiH kao pilot projekat, a njihov glavni cilj bio je da se vidi hoće li i kako će građani prepoznati dobrobiti reciklomata.

Možda će Vas zanimati i:

Sam projekat traje do 30. 09. 2022. godine i već je prikupljena određena količina ambalažnog otpada, a kako ističu iz Eko života, jako su zadovoljni odzivom građana.

“U komunikaciji sa građanima saznali smo da je ovo jedna jako pozitivna priča u BiH i da očekuju i u drugim gradovima da se postave reciklomati da bi imali mogućnost adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada.”

U periodu od 16. 08. 2022. godine do sada je ukupno prikupljeno:

Tuzla BCC – 64 kg plastičnih boca i 27 kg staklenih boca;

Sarajevo BCC – 155kg plastičnih boca i 16 kg staklenih boca.

Ambalažni otpad koji je prikupljen iz reciklomata adekvatno je zbrinut i uz pomoć sakupljača otpremljen je na reciklažu.

Kako su na kraju istakli iz Eko života, nadaju se da će se u narednom periodu ova količina povećati i samim tim smanjit će se količine otpada koje se odlažu na deponije.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button