Zanimljivosti i zabava

“Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim”: Emotivni susret Bebeka i čuvene Selme













Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, Selma odlazi do Željezničke stanice, a Vlado Dijak joj nosi kofer.

„Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim“, nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma Selma, čija protagonostica danas ima 89 godina, živi u Zagrebu, a često je posjećuje pjevač koji o njoj pjeva već više od 40 godina – Željko Bebek.

Srela sam ga u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao: „Selma, ne naginji se kroz prozor“ – ispričala je svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975., kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: „Ja sam ta Selma!“.

Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih jugoslovenskih hitova, pjeva se i danas na koncertima širom regije, a svaki novi susret danas 89-godišnje Selme i pjevača Željka Bebeka izaziva posebne emocije.

Sa suprugom Ružicom rado svrati do Selme u njen zagrebački dom.

– Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prekrasna baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo – priča muzičar, čija je Selma bila gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom prije tri godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button