SvijetZanimljivosti i zabava

Katar poziva civile u obaveznu vojnu službu za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstvaKatar je pozvao stotine civila, uključujući diplomate da se vrate iz inostranstva, na obaveznu vojnu službu kako bi služili na kontrolnim punktovima na stadionima za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u nogometu krajem ove godine, navodi se u dokumentima u koje je Reuters imao uvid.

Raspoređivanje vojnih obveznika, od kojih neki obično odlažu vojnu službu jer se njihov rad smatra od vitalne važnosti, upozorava na logistički izazov s kojim se suočava mala zaljevska arapska država koja je domaćin jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja uopće.

Qatar 2022: Football World Cup tickets go on sale | Qatar World Cup 2022 News | Al Jazeera

Vojni obveznici će se obučavati da upravljaju sigurnosnim aspektima u redovima ispred stadiona, da pretresaju navijače i otkrivaju krijumčarenu robu poput alkohola, droge ili oružja skrivenog u kosi, odjeći, ili podstavama jakni, navodi se u materijalima za obuku koje je pregledao Reuters.

Katar ima 2,8 miliona stanovnika, od kojih je jedva 380.000 državljana Katara, i očekuje neviđeni priliv od 1,2 miliona posjetitelja na turniru. Već ima sporazum s Turskom koja će obezbijediti 3.000 policajaca za nerede i potencijalne nasilne situacije.

Početkom septembra civilima je naređeno da se jave na dužnost prije svitanja u nacionalni vojni kamp sjeverno od katarskog glavnog grada Dohe, prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid, i to manje od tri mjeseca prije početka 29-dnevnog turnira.

What do you need to know about Stadium 974 - Qatar's latest venue for the 2022 World Cup? | Goal.com South Africa

Civilima je rečeno da su pozvani da pomognu na Svjetskom prvenstvu i da je njihova “patriotska dužnost” da to urade, rekao je izvor. “Većina ljudi je tamo jer moraju biti, a ne žele da upadnu u nevolje”, rekao je izvor.

Neki dobrovoljci takođe treniraju zajedno sa regrutovanim snagama, prema izvoru, koji ima direktna saznanja o planu i obuci.

Upitan za komentar, zvaničnik katarske vlade je u saopćenju rekao da će se katarski program nacionalne službe nastaviti  tokom Svjetskog prvenstva.

Od 2014. godine, katarski muškarci u dobi između 18 i 35 godina obavezni su ići na vojnu obuku koja traje najmanje četiri mjeseca kao dio obavezne državne službe koju je uveo emir, šeik Tamim bin Hamad al-Thani. Izbjegavanje vojne službe dužnosti se kažnjava sa do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od 50.000 katarskih rijala (13.700 dolara).Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button